ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΝΟΧΟΙ. ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ

 


Η Ελλάδα θρηνεί.

     Δεκάδες ψυχές θυσιάστηκαν μαζικά στον βωμό της ανευθυνότητας και του χρήματος. Την εποχή της τεχνολογίας και της εξέλιξης όπου όλα λειτουργούν ηλεκτρονικά, ακούγεται πως ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε στον θάνατο τόσους συνανθρώπους μας. Τρία εικοσιτετράωρα πριν, ένα εμπορικό τρένο αγνώστων στοιχείων εταιρείας και φορτίου, συγκρούστηκε μετωπικά με επιβατικό τρένο -το οποίο η ιδιοκτήτρια εταιρεία προωθεί  ως το ασφαλέστερο μέσον ταξιδίου της χώρας-στα ήδη αιματοβαμμένα Τέμπη το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Το αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης είναι: τουλάχιστον πενήντα επτά νεκροί και πόσοι άλλοι αγνοούμενοι. Και λέω πόσοι, γιατί κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό επιβατών -ούτε καν η ίδια η εταιρεία η οποία, όχι απλά δεν έδωσε (άγνωστο αν υπάρχει κιόλας) λίστα επιβατών, αλλά τηρεί σιγή ιχθύος μέχρι στιγμής.

Τα παραπάνω είναι το παρασκήνιο, ενώ πρωταγωνιστές αυτής της τραγωδίας είναι οι συγγενείς των επιβαινόντων. Εικόνες φρίκης στο σημείο του συμβάντος και μόνο θλίψη έξω από τα νοσοκομεία που έχουν μεταφερθεί τα θύματα. Οι συγγενείς περιμένουν καρτερικά να ενημερωθούν για να παραλάβουν τη σορό ή έστω κάποιο απομεινάρι των ανθρώπων τους. Πολλές οι μαρτυρίες πιο πολλές οι τραγικές ιστορίες. Τα Μ.Μ.Ε προσπαθούν να μεταδώσουν με κάθε λεπτομέρεια το χρονικό της σύγκρουσης, τον θρήνο των συγγενών, τις προσωπικές ιστορίες των επιζώντων και τα συναισθήματα των διασωστών. Οι δημοσιογράφοι, ας πούμε κάνουν τη δουλειά τους. Κάποιοι κλαίνε και λυγίζουν βλέποντας και ακούγοντας τα νέα, ενώ άλλοι παραμένουν ανέκφραστοι-επαγγελματίες. Υπάρχουν και εκείνοι που κυνικά αναφέρουν τους νεκρούς ως σακούλες. Κάποιοι που τρίβουν τα χέρια τους, γιατί μετά τα προηγούμενα πολύνεκρα συμβάντα φτιάχτηκαν «υπέροχα» οδικά δίκτυα, άρα και τώρα θα γίνει κάτι αντίστοιχο. Άλλοι, γνωστοί για τις ανεκδιήγητες ατάκες τους, πως τα δυστυχήματα είναι θυσίες για να βελτιωθούμε… Αντιδράσεις και εκφράσεις ανθρώπων που έχουν τοποθετηθεί σε χρυσοπληρωμένες θέσεις για την ενημέρωση των πολιτών.

Φυσικά σε όλα τα δελτία ειδήσεων, εκπομπές και πάνελ καναλιών, έχουν κληθεί αρκετοί αντιπρόσωποι κομμάτων. Ως συνήθως, η ευθύνη μετατράπηκε σε μπαλάκι και εκτοξεύεται από τον έναν στον άλλον. Ωστόσο, ο φαινομενικά υπεύθυνος της τραγωδίας έχει ήδη συλληφθεί και είναι το άτομο που βρισκόταν σε αυτή την καίρια θέση ένα μήνα ή πέντε μέρες. Είναι το ανθρώπινο χέρι που γύρισε, ή δεν γύρισε το κλειδί ώστε να αλλάξει γραμμή η αμαξοστοιχία. Όλα θολά γύρω από τις συνθήκες τοποθέτησής του στη θέση αυτή όπως και για το σημαντικό γύρισμα κλειδιού. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα ζει για πάντα με αυτό το θανατικό στην συνείδησή του.

Η «υπευθυνότητα» του σταθμάρχη σφραγίστηκε με την έκτακτη επίσημη δήλωση του Πρωθυπουργού: «το δράμα οφείλεται δυστυχώς κυρίως σετραγικό ανθρώπινο λάθος».

Ο υπουργός Υγείας σε πρωινή εκπομπή της Παρασκευής δήλωσε πως: «πρέπει να αποσυνδεθούν πλήρως προς το παρόν οι ευθύνες και να δοθεί βάρος να απαλυνθεί ο πόνος των συγγενών». Απόφαση της κυβέρνησης είναι να γίνουν όλες οι κηδείες δημόσια δαπάνη. Επίσης, είπε πως: «…έχουν τον χρόνο για μετά…» όσον αφορά τις ευθύνες, και ότι: «πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες του δυστυχήματος».

Από την άλλη πλευρά, οι προηγούμενοι κυβερνώντες σαν καταπέλτες ρίχνουν όλες τις ευθύνες στην παρούσα κυβέρνηση για το τρομερό δυστύχημα, και συνεχίζουν την θεατρική παράσταση μπροστά στα μάτια των πολιτών, τη στιγμή μάλιστα που τις μέρες αυτές εκδικάζεται το δικό τους μαζικό θανατικό 102 συνανθρώπων μας στο Μάτι.

Ο Πρωθυπουργός, στην έκτακτη δήλωσή του ανέφερε επίσης, πως την αντικειμενική πολιτική ευθύνη ανέλαβε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο οποίος αμέσως υπέβαλε την παραίτησή του, λέγοντας ότι είναι: «κίνηση που τον τιμάει». Όρισε δε τον αντικαταστάτη του, στον οποίο ανέθεσε άμεσα την «σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος». Παραιτήθηκαν επίσης οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ.

 

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αποτελούσε θυγατρική εταιρεία του ΟΣΕ από το 2005. Το 2007, άρχισε να λειτουργεί ως ανεξάρτητη εταιρεία και συγχωνεύτηκε με τον Προαστιακό. Το 2008, ο ΟΣΕ μεταβίβασε όλες τις μετοχές του στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο Ελληνικό Δημόσιο. Το 2013, το σύνολο των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μεταβιβάστηκαν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.). Το 2017, υπογράφτηκε η σύμβαση πώλησης του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ σε ιταλική εταιρεία έναντι 45 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή η ιταλική εταιρεία είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του επιβατικού τρένου που συγκρούστηκε.

Μπερδεύτηκες αναγνώστη μου;

Για να πάρουμε μία γεύση για την απόδοση ευθυνών που όλοι περιμένουμε! Καταλαβαίνουμε πως το μπαλάκι ευθύνης θα περάσει από πολλά χέρια χωρίς να γνωρίζουμε, και ίσως να μη μάθουμε και ποτέ, αν, πότε και πού θα καταλήξει. Ίσως ξεχαστεί και αυτό όπως και πολλά άλλα, με γεγονότα που θολώνουν τη μνήμη μας,  κρίση μας και τη νόησή μας. Οι συγγενείς θυμάτων φέρουν για πάντα τον πόνο και ένα τεράστιο γιατί…

Γιατί να εξαϋλωθούν μέσα σε ένα τρένο;

Γιατί να καούν στη θάλασσα;

Γιατί να πνιγούν μέσα στην πόλη;

Γιατί να σκοτωθούν σε μία τρύπα του δρόμου;

Γιατί να πνιγούν μέσα σε καράβι;

Γιατί να αυτοκτονήσουν;

Γιατί… γιατί… γιατί.

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε όλα αυτά τα γιατί. Είμαστε όμως όλοι συνένοχοι. Είμαστε συνένοχοι για την ανοχή μας. Εγώ, εσύ, όλοι μαζί, είμαστε ένοχοι γιατί ακόμα επιτρέπουμε να μας κυβερνούν άτομα τα οποία καθημερινά αποδεικνύουν και επιδεικνύουν την περιφρόνησή τους προς εμάς. Είμαστε ένοχοι για τον φόβο που μας κυριεύει και δεν παίρνουμε την ευθύνη του βίου μας. Είμαστε ένοχοι γιατί ξεχνάμε. Είμαστε ένοχοι γιατί λουφάζουμε στην ενοχή μας. Είμαστε ένοχοι γιατί χάσαμε την νόησή μας.

Η παλιά ελληνική ταινία με τίτλο: «Ορατότης μηδέν» και  με την χαρακτηριστική φράση: «…όχι άλλο κάρβουνο…», αντικατοπτρίζει πλήρως την κατάσταση που βρισκόμαστε όλοι νοητικά.

Και ξαφνικά εμφανίζεται ο Αρτέμης Σώρρας και φωνάζει πως είμαστε τυφλοί, κωφοί και ανόητοι (χωρίς νόηση). Μας έδωσε όλα τα απαραίτητα εργαλεία και εφόδια, ώστε, να σταματήσει «να καίει το κάρβουνο» της ανοησίας που μας σερβίρουν όλοι αυτοί που μας κυριαρχούν. Μας έδειξε τον τρόπο να γίνουμε οι ίδιοι κυρίαρχοι του εαυτού μας, της ζωής μας και της χώρας μας, με δική μας επιλογή. Μας έμαθε τι είναι η ελεύθερη βούληση που όλοι γνωρίζαμε, αλλά δεν είχαμε. Με την ελεύθερή μας βούληση επανδρώνουμε την Ελλήνων Συνέλευσις. Είναι εκείνη που μας οδηγεί να ενεργούμε με άξονα τις Ελλάνιες Αξίες και ως άνθρωποι να λειτουργούμε με τις Αξιακές και κοινωνικές Αρχές και να παλεύουμε μέσα σε αυτό το σάπιο καθεστώς, τηρώντας τους Πολιτειακούς Νόμους. Αυτά τα 33 Ελλάνια Πρωτόκολλα, αποτελούν τη βάση της ύπαρξης του ανθρώπου στην φυσιολογία του και τα μόνα σταθερά θεμέλια της αληθινής Πολιτείας.

Ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε «το κάρβουνο»,  το αποκαΐδι, το σκουπίδι που μας ρίχνουν και θέλουν να μας καταντήσουν, είναι να γίνουμε άνθρωποι στην ολότητά μας. Άνθρωποι με στόχο και σκοπό ύπαρξης. Αλλά πρώτα, θα πρέπει να πούμε «όχι άλλο κάρβουνο» με ελεύθερη βούληση. Να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης και να μην ξεχνάμε ποτέ πως η έλευσή μας σε αυτό το χωροχρονικό είναι δώρο-τιμή, με σχέδιο και με αποστολή. Όλα αυτά είναι αποτυπωμένα στην ιδρυτική διακήρυξη και το καταστατικό της Ελλήνων Συνέλευσις και έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (αρ. πρωτ. 6199/04-09-2015).

Εγώ επέλεξα με ελεύθερη βούληση να το υπογράψω, να ζω, να λειτουργώ και να ενεργώ ως Έλλην άνθρωπος.

Ε.ΣΥ.; 

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΕΛΗ


http://www.esy-ipeiros.gr/2023/03/blog-post_4.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια