Εκλογική χρονιά φέτος και αρκετούς μήνες τώρα ξεχειλίζει το ενδιαφέρον των υποψηφίων και η «καλοσύνη» της κυβέρνησης για τους Έλληνες πολίτες.
Δημόσια έργα της τελευταίας στιγμής, τουτέστιν, πρόχειρη κάλυψη λακκουβών, προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων ασχέτου χρονικού ορίου, αυξήσεις μισθών αλλά κυρίως αύξηση συντάξεων.
Εθιμοτυπικά πλέον, πριν την λήξη της τετραετίας της κάθε κυβέρνησης - έτσι και η παρούσα - προεκλογικά ανακοινώνει αύξηση στις συντάξεις.
«Οδηγίες για την εφαρμογή συντελεστή αύξησης συντάξεων της παρ.4 του άρθρου 14 του ν.4387/2016 από 01.01.2023».
Η Κ.Υ.Α. αυτή αναφέρει πως οι συνταξιούχοι γονείς μας, παππούδες, θείοι, συνάδελφοι, συνάνθρωποι, το πρώτο τρίμηνο του 2023, θα λάβουν αναδρομική αύξηση του ύψους 7,75% - όπως αποφασίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Από τον Απρίλιο και έπειτα, διατυπώνουν ότι θα υπάρξει άνοδος της ήδη αυξημένης σύνταξής τους της τάξης του 0,3% και 0,5%.
Με πολύ απλά λόγια και αριθμητικά, αυτό σημαίνει 7,75€ κάθε 100€, 30 και 50 λεπτά του ευρώ αντίστοιχα κάθε 100 ευρώ.
Μάλιστα! Τέτοια αύξηση…!
Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι: ο ανωτέρω νόμος έρχεται να "διορθώσει" παλαιότερους προηγούμενων κυβερνήσεων, αποτελούμενες σχεδόν από τα ίδια πρόσωπα, με τη συμμετοχή των οποίων έγιναν, τόσο περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, όσο και σε δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.
Όμως, οι προβλεπόμενες παραπάνω μεταβολές, θα καθοριστούν βάσει συγκεκριμένων συντελεστών που τίθενται, όπως επίσης και με άξονα τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2023. Θα εισπραχθούν δε τον αμέσως επόμενο χρόνο, εάν τελικά είναι εφικτό και επιτρεπτό. Οι εν λόγω συντελεστές που καθορίζουν την αύξηση αλλά και την μείωση των συντάξεων ποικίλουν και καθορίζονται κυρίως από: τον πληθωρισμό (πλεόνασμα ή έλλειμμα ρευστού), το είδος της σύνταξης (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας), την προέλευση της σύνταξης (φορέας, τομέας, κλάδος), την ημερομηνία έναρξης καταβολής της σύνταξης (μέχρι και την 31.12.2022) και τέλος, την ημερομηνία υπογραφής του νόμου 4387/2016 (13.05.2016). Εννοείται πως με τους συντελεστές συμβαδίζουν αναλογικά και οι κρατήσεις, οι οποίες υπήρχαν και όταν ήταν ενεργοί εργαζόμενοι.
Όσο εργαζόμαστε δηλαδή γίνονται αυτές οι κρατήσεις από τον μισθό μας για να έχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για την σύνταξή μας. Συνεπώς, μιλάμε για δικά μας δουλεμένα χρήματα, όπου δεν έχουμε δικαίωμα να εισπράξουμε, αφού κάποιοι άλλοι τα διαχειρίζονται. (ν.1611/1950)
Ποιος λοιπόν ο σκοπός αυτής της αύξησης;
Μήπως αποτελεί τέχνασμα δωροδοκίας από τους κυβερνώντες προς τους συνταξιούχους που είναι πιο ενεργοί - συμμετέχουν πολιτικά;
Πόσο διαφορά θα κάνει αυτό το 7,75% στην καθημερινότητα, όταν οι τιμές όλων των αγαθών έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί;
Είναι για όλους μας δυσβάσταχτη και άδικη αυτή η πραγματικότητα, γιατί δεν αποτελεί την φυσιολογία του ανθρώπου και της πολιτείας.
Η αμοιβαιότητα είναι υποχρεωτική μεταξύ πολιτείας και πολιτών. Η πολιτεία είναι υπεύθυνη για τους πολίτες της χώρας. Αλλά είναι ξεκάθαρο πώς μόνο για το αντίθετο λειτουργεί, ενώ είναι υποχρεωμένη να παρέχει εργασία και ασφάλεια σε όλους τους πολίτες της. Οι συνθήκες εργασίας πρέπει να διαμορφώνονται με σεβασμό προς το ανθρώπινο δυναμικό και η αμοιβή να είναι με αξιοκρατικό κριτήριο παραγωγικότητας και ποιότητας εργασίας. Ανάλογη δε των συνθηκών εργασίας, να είναι η περίθαλψη και η συνταξιοδότηση των εργαζομένων, οι οποίοι πρέπει να καλύπτονται από ένα ασφαλιστικό ταμείο υψηλότατων προδιαγραφών, το οποίο θα λειτουργεί πάντα με καθαρή ανταποδοτικότητα. Οι συνταξιούχοι να λειτουργούν ως μέτοχοι, όπως και είναι στην πραγματικότητα, στα ασφαλιστικά ταμεία. Άμεση προτεραιότητα, η τρίτη ηλικία να εξασφαλιστεί διαχρονικά ως ανθρώπου γεμάτοι βιωματική σοφία. Είναι εκείνοι που έχουν χτίσει με τα χέρια τους τα σπίτια μας. Αναγνωρίζεται το χρέος παροχής συνθηκών για την ικανοποιητικότερη διαβίωση σε αντίθεση με το σημερινό καθεστώς το οποίο σκοτώνει τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να τους σεβόμαστε και να τους καταστήσουμε αυτάρκεις.
Να θεμελιώσουμε με Αλήθεια και Λογική την πραγματική Πολιτεία.
Την Ελλήνων Πολιτεία.
https://as-esykerkyraion.blogspot.com/2023/02/blog-post_14.html
0 Σχόλια